Söndagen är ju trots allt vilodagen, eller i alla fall vara-ledig-dagen. Kanske gör huvudet lite ont efter gårdagskvällen, kanske vaknar du utvilad. Kanske har du tusen saker att göra idag och hundra människor att träffa. Men om du inte har det - om du som jag allra helst spenderar söndagen i sängen med kokande te. Oavsett om det är med någon annan eller ensam, så tänkte jag att vi skulle införa en ny sak här i bloggen: Dokumentär söndag.

Varje söndag (eller allra helst lördag kväll) publicerar jag en eller flera dokumentärer som jag har sett i veckan och vill rekommendera. Så att ni kan mysa ner er under täcket och tillbringa söndagen på allra bästa sätt – med en riktigt bra (förhoppningsvis!) dokumentär.

 

Lyckliga människor

 

LÄNK - Svtplay

Den här har det gått en del reklam för på TV så kanske har ni redan hört talas om den. Den handlar om pälsjägare på Tarjgan i Sibirien och de extrema förhållandena där. Under vintern är de helt självförsörjande – ensamma i skogen med sina hundar utan någon som helst kontakt med omvärlden och hela året arbetar de med att förbereda sig för det här. En extremt fascinerande dokumentär med väldigt många viktiga tankar och reflektioner i sig. (Och jättefina hundar).

Innehåller inga starka bilder utöver en hund som tar en sobel (ser ut ungefär som en iller) och en sobel i en rävsax.

 

Extrema städer

 

LÄNK - Svtplay

Extrema städer handlar om Jakutsk i östra Sibirien – The Capital of Cold. På vintern kan det vara – 50 grader celsius och att stjäla någons mössa är likställt med att hålla en pistol mot deras huvud. Och trycka av. I grunden handlar dokumentären om hur det förändrade klimatet får husen i staden att rämna då den eviga permafrosten tinar, men efter en stund verkar de lämna det och den handlar istället om hur extremt livet och klimatet är i det östra Sibirien.

Innehåller delvis starka bilder under en episod då de är på sjukhuset och visar vilka skador människor har fått av kylan. Det ser ut som krigsskador och jag klarade inte av att titta just då, men det är bara en kort stund.